No obstant, queden moltes incerteses per viure. Hem d’estar alerta als signes d’atenció que donin els infants en acabar aquest confinament i poder detectar aquells que indiquin que pot haver estat una experiència massa difícil per ells i elles i totes aquestes bases trontollin.
Pot ser el seu nivell d’irritabilitat creixerà, pot ser les seves pors s’agreujaran i provocaran que no vulguin sortir al carrer, que els costi fer els deures… és possible que tinguin mal de panxa, queixes físiques diverses, problemes per dormir… Novament els pares i mares estaran en primera línia i seran ells i elles els principals agents de salut mental per curar aquestes ferides. Cal aturar-se, respirar fort, interessar-se, escoltar, abraçar, plorar junts i aplaçar fites.
Els i les professionals de salut mental formarem la segona línia i restarem disponibles per ajudar-los en el que ens sigui possible: valorar i comprendre per millorar els seus malestars i seguir estimulant i potenciant les seves capacitats de resiliència ara més que mai.
Potser més endavant, en haver-nos esforçat tots i totes plegats per complir les recomanacions de confinament, i sortir-ne de la millor manera possible, ens portarà certa satisfacció i ens farà ser més resilients no només als infants sinó a tots plegats.