Menu Close

Sant Pere Claver organitza una jornada d’activitats en motiu del Dia Mundial de la Salut Mental

Sant Pere Claver – Fundació Sanitària ha preparat pel divendres 10 d’octubre una jornada d’activitats gratuïtes a la seva seu i al Centre Cultural Albareda, en motiu del Dia Mundial de la Salut Mental. Una diada que compta amb el suport i patrocini de Juanola. Veure web

Els professionals de la Fundació Sant Pere Claver i d’altres entitats oferiran des de les 10hores fins a les 17hores tallers gratuïts de benestar i salut mental al Centre Cultural Albareda. Hi ha activitats d’artteràpia, tai-txi i txi-kung, musicoteràpia, relaxació i respiració, meditació mindfulness, conta contes i un espai per compartir experiències en primera persona dels usuaris del Club Social Ments Obertes.

A la tarda les activitats es localitzen a la seu de Sant Pere Claver – Fundació Sanitària (carrer Vilà i Vilà, número 16 de Barcelona). De 16.30hores a 17.30hores hi ha una jornada informativa sobre els programes per a millorar el benestar personal i la salut mental. Més tard, de 18h. a 20h., David Clusa, psiquiatre responsable de Salut Mental de Sant Pere Claver – Fundació Sanitària oferirà la conferència “Viure i conviure amb l’esquizofrènia” (inscripció prèvia), lema de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) en el Dia Mundial de la Salut Mental 2014. Veure web

Què és la salut mental?

Segons la OMS, la salut mental és un estat de benestar en què la persona és conscient de les seves pròpies capacitats, pot afrontar les tensions normals de la vida, treballar de forma productiva i fructífera i és capaç de contribuir a la seva comunitat: “La salut és un estat de benestar físic, mental i social, i no només l’absència d’afeccions o malalties”.

La Unió Europea va declarar la salut mental una prioritat de salut pública per facilitar la comprensió de les variables que influeixen en l’increment del malestar i dificultats de les persones en els països europeus (Declaració d’Hèlsinki, gener 2005).

La majoria de recursos de l’atenció sanitària disponibles es destinen a l’atenció i tractament especialitzats dels malalts mentals i, en menor mesura, a un sistema integrat de salut mental. Segons les recomanacions internacionals, els països haurien d’integrar la salut mental a l’assistència primària, oferir atenció als hospitals i crear serveis d’atenció de base comunitària i multidisciplinària. La promoció de la salut mental respon a una estratègia multisectorial.

El sistema d’atenció integral a les persones amb trastorns mentals pretén promoure la salut, la prevenció, el tractament i la rehabilitació. També té en compte la inserció social i laboral, el respecte pels drets de les persones afectades i la lluita contra l’estigma.

Decàleg de la salut mental en xifres

  1. A Catalunya hi ha unes 87.000 persones amb un trastorn mental, el que suposa un 19,11% del total de les persones amb discapacitat.
  2. El Servei de Salut Mental de Sant Pere Claver ha atès a més de 9.000 persones durant l’any 2013, 600 pacients més que el període anterior.
  3. El 25% de la població catalana més gran de 17 anys pot patir algun problema de salut mental al llarg de la seva vida, segons el Departament de Salut. El 7% dels infants i adolescents entre 4 i 14 anys pateixen algun problema de salut mental en un any.
  4. Al món, 2 de cada 10 nens i adolescents tenen un trastorn mental. Gairebé la meitat dels problemes de salut mental es manifesten abans dels 14 anys.
  5. Les malalties mentals són la principal causa de discapacitat al planeta. S’estima que aquestes problemàtiques causen un 23% dels anys perduts per discapacitat.
  6. Unes 900.000 persones es treuen la vida cada any, de les quals un 86% són de països amb menys recursos. Els trastorns mentals són una de les principals causes de suïcidi.
  7. Els països en vies de desenvolupament tenen 0,05 psiquiatres per cada 100.000 habitants, mentre que als països més rics la taxa és 170 vegades superior.
  8. Les guerres i les catàstrofes tenen efectes importants sobre la salut mental i el benestar de les persones.
  9. Les malalties mentals incrementen el risc de contraure altres patologies, i patir lesions intencionades i no intencionades.
  10. La ignorància, l’estigmatització i la discriminació dissuadeixen els pacients a recórrer els serveis de salut mental.

T´ha semblat útil aquesta publicació?

Fes clic i puntua-la entre 1 i 5

Nota mitjana 0 / 5. Nombre de vots: 0

Cap vot fins ara, sigues el primer/a!

Si heu trobat útil aquesta publicació ...

Comparteix a les xarxes socials

Lamentem que aquesta publicació no us sigui útil!

Millorem aquesta publicació!

Explica'ns com podem millorar aquesta publicació?

Posted in Oci inclusiu, Salut Mental

En construcció

En construcció


El Responsable del tractament és la Fundació Sanitària Sant Pere Claver, amb domicili al C.Vila i Vilà, 16 de Barcelona (08004), dpd@pereclaver.org. La finalitat del tractament és la gestió de la seva sol·licitud i l’enviament de comunicacions de Pere Claver Grup. Exercici de drets. Podeu exercir els drets d’accés, rectificació, supressió, oposició, portabilitat, limitació del tractament i a no estar sotmès a decisions individuals automatitzades dirigint-vos a l’adreça del responsable del tractament. Més informació

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

Skip to content