Menu Close

Jornada PAE-TPI: Salut mental i mitjans de comunicació

18/06/2015. El passat 12 de juny de 2015 Sant Pere Claver – Institut Docent i Recerca va organitzar la VII Jornada d’Atenció al Trastorn Psicòtic Incipient: ‘Salut Mental: Noves tecnologies i mitjans de comunicació’ amb l’objectiu de reflexionar sobre com el periodisme i les TIC cobreixen fets d’actualitat que impliquen persones amb problemes de salut mental.La trobada professional també va plantejar una reflexió sobre com els mitjans de comunicació poden contribuir a la detecció precoç i tractament de la salut mental, especialment en la població jove (fotografies de la Jornada).

Una de les activitats destacades de la jornada va estar la conferència de la Dra. Rosa Maria Baños, Catedràtica de Psicopatologia, Facultat de Psicologia amb la col·laboració com a moderadora de Neus Barrantes, Assessora en recerca de Sant Pere Claver -Fundació Sanitària i Lluís Mauri, Director de l’Institut Docent. Per altra banda, una la taula rodona sobre psicosi i mitjans de comunicació amb la participació de:

• Jaume Barberà, director i presentador del programa Retrats de TV3
• Miquel Juncosa, director de la campanya Obertament
• Elisenda Ferrer, directora de comunicació Federació Salut Mental Catalunya
• Esther Lobo, membre de la comissió de docència i seguiment del PAE-TPI

Un dels temes més rellevants va ser el debat sobre com els mitjans de comunicació cobreixen fets d’actualitat en què els protagonistes presenten problemes de salut mental. Per exemple, el menor que va fer l’atac a l’institut Joan Fuster de Barcelona o el pilot que va estavellar l’avió de Germanwings als Alps francesos.

Moltes vegades persones amb un trastorn mental han estat víctimes de l’estigma i la discriminació, i les persones amb un diagnòstic de salut mental no són més violentes que la resta de la societat.

El tractament de problemes de salut mental en els mitjans de comunicació és complex. Sovint les associacions de salut mental han manifestat la seva voluntat de cooperació amb els mitjans de comunicació per millorar el tractament que se’n fa.Segons un informe del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, “els mitjans de comunicació poden ser una eina molt útil en la normalització dels trastorns mentals ajudant a combatre estereotips”. Però el document també adverteix que de vegades s’exagera el risc d’agressivitat, s’afavoreix la por i la desconfiança i s’eixampla la bretxa del desconeixement sobre els temes de salut mental.

La discussió va tenir elloc a la sala d’actes del Teatre Casinet de Sants on més de 200 persones del sector de la salut, la recerca i la comunicació hi van assistir.

Enllaços d’interès:
Tweets de la Jornada #TPI2015
Fotografies de la Jornada
Programa de la Jornada
Xifres sobre Salut Mental
Federació Salut Mental Catalunya
Associació Obertament

T´ha semblat útil aquesta publicació?

Fes clic i puntua-la entre 1 i 5

Nota mitjana 0 / 5. Nombre de vots: 0

Cap vot fins ara, sigues el primer/a!

Si heu trobat útil aquesta publicació ...

Comparteix a les xarxes socials

Lamentem que aquesta publicació no us sigui útil!

Millorem aquesta publicació!

Explica'ns com podem millorar aquesta publicació?

Posted in Institut Docent i Recerca, Salut Mental

En construcció

En construcció


El Responsable del tractament és la Fundació Sanitària Sant Pere Claver, amb domicili al C.Vila i Vilà, 16 de Barcelona (08004), dpd@pereclaver.org. La finalitat del tractament és la gestió de la seva sol·licitud i l’enviament de comunicacions de Pere Claver Grup. Exercici de drets. Podeu exercir els drets d’accés, rectificació, supressió, oposició, portabilitat, limitació del tractament i a no estar sotmès a decisions individuals automatitzades dirigint-vos a l’adreça del responsable del tractament. Més informació

En construcció

Skip to content