Menu Close

El documental ‘Caure del niu’ reflecteix com els infants viuen un procés migratori

Experts en salut mental infantojuvenil de Sant Pere Claver – Fundació Sanitària i usuaris de l’Hospital de Dia participen en la producció del documental Caure del niu de Susanna Barranco, directora i productora audiovisual i teatral independent. El film mostrarà com el fet migratori afecta a la salut mental dels infants i dels joves.Per això el documental inclourà els testimonis dels especialistes i els usuaris del Grup Sant Pere Claver. Així la institució sanitària aporta l’experiència de més de 60 anys d’història al districte Sants-Montjuïc.

Caure del niu explora la vida de diferents joves i infants immigrants que han arribat a Barcelona. El documental retrata les preocupacions, anhels, esperances i dificultats dels protagonistes a l’hora de començar una nova vida, així com les conseqüències que poden derivar d’aquest fet migratori en la salut mental.

Susanna Barranco és directora i productora audiovisual i teatral. L’any 1999 va crear la companyia que porta el seu nom, amb la qual fa diversos projectes teatrals i audiovisuals. Com a documentalista, Barranco ha dirigit Ferides, Buits i El silenci del Jonc. Ara inicia el nou projecte Caure del niu.

En aquest projecte també hi col·laboren la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) del Departament de Benestar Social i Família, Amnistia Internacional i l’associació teatral Mousiké.

El dol migratori dels més joves
1 de cada 4 persones desenvoluparà una malaltia mental al llarg de la seva vida, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS). L’organisme internacional també calcula que el 8% dels adolescents pateix depressió, encara que els experts eleven aquesta xifra a un 24% en el cas de l’Estat espanyol.

Segons Sergio Herrera, psiquiatre infantojuvenil de la Sant Pere Claver – Fundació Sanitària, alguns dels infants i adolescents de l’actual generació de joves té problemes adaptatius perquè sovint les seves expectatives es veuen frustrades per la crisi.

A més de la joventut la migració és un altre dels aspectes que afegeix vulnerabilitat a l’hora de patir un problema de salut mental. Viure el dol migratori durant la infància, l’etapa més rellevant del desenvolupament de la persona, implica canvis d’adaptació i integració importants.

Les famílies immigrants estan desestructurades com a conseqüència dels llargs períodes de separació entre els seus membres i els menors experimenten sentiments d’abandonament.

En els processos de reagrupament familiar s’observa com els menors immigrants que s’atenen venen i van al seu país d’origen. Aquest fet implica no acabar-se d’adaptar o integrar a cap societat amb uns vincles afectius força desestructurats.

Pel que fa a la migració dels anys noranta i principis del 2000, molts encara pateixen seqüeles de les tensions i conflictes que van haver d’afrontar en arribar, com haver de viure en situació d’irregularitat.

En aquesta línia els professionals de Sant Pere Claver – Fundació Sanitària segueixen observant un deteriorament en les condicions de vida de la població immigrant. El nombre de persones immigrants menors d’edat ateses l’any 2013 es va doblar respecte l’any anterior, segons dades del Servei d’Atenció Psicopatològica i Psicosocial a Immigrants i Refugiats (SAPPIR).

Projecte Documental
Projecte Documental

Caure del niu explora la vida de diferents joves i infants immigrants que han arribat a Barcelona. El documental és un viatge de l’origen al present que narra l’experiència de viatge, la primera experiència sense la família i la realitat de cada família al seu país d’origen. Un retrat de la joventut, de les seves preocupacions, els seus anhels i les seves esperances, i de les dificultats de començar una nova vida. El rodatge del documental va començar el mes d’abril a Tànger i ha seguit a Barcelona.

En aquest projecte hi col·laboren Cia. Susanna Barranco, Mousiké, DGAIA, Fundació Sant Pere Claver i Amnistia Internacional.

T´ha semblat útil aquesta publicació?

Fes clic i puntua-la entre 1 i 5

Nota mitjana 0 / 5. Nombre de vots: 0

Cap vot fins ara, sigues el primer/a!

Si heu trobat útil aquesta publicació ...

Comparteix a les xarxes socials

Lamentem que aquesta publicació no us sigui útil!

Millorem aquesta publicació!

Explica'ns com podem millorar aquesta publicació?

Posted in Drets i Suports, Salut Mental
Skip to content