Menu Close

30 estius d’educació sanitària en el lleure per adquirir hàbits saludables en infants amb asma o al·lèrgia

07/05/2019. L’asma és la patologia crònica més freqüent en l’edat infantil i a Catalunya afecta a un 10% de la població pediàtrica. Avui, amb motiu del Dia Mundial de l’Asma, Sant Pere Claver – Fundació Sanitària presenta la 30ª Edició de les Colònies d’estiu per conèixer l’asma i l’al·lèrgia, un programa d’educació sanitària en el lleure -únic a Catalunya i pioner a la resta de l’Estat- que des de la seva creació ha ajudat a 2.360 infants a conèixer a través del joc la seva malaltia i a donar-los eines perquè siguin més autònoms i afrontin amb normalitat la vida quotidiana.

“L’asma és una malaltia agraïda: si tu la tractes bé, ella et tractarà bé a tu, ja que l’actitud de qui la pateix pot influir de manera determinant en l’evolució i per això és important conèixer-la”, afirma el Dr. Carles Lucas, Cap del Servei d’Al·lèrgia de Sant Pere Claver-Fundació Sanitària i impulsor i responsable de les colònies.

Les colònies –que enguany se celebren del 22 al 31 de juliol a la casa de colònies L’Armentera (Esquirol, Osona)- estan dirigides a infants entre els 8 i els 14 anys amb asma i al·lèrgia. Aquesta iniciativa promou també l’aprenentatge a través del joc sobre què són les al·lèrgies perquè cada cop hi ha més infants al·lèrgics als aliments i és clau que coneguin:

  • quins són els elements al·lergògens
  • com evitar-los
  • com tractar les reaccions al·lèrgiques si es produeixen

Segons el Dr. Lucas “l’al·lèrgia afecta a un 25% de la població infantil i resulta primordial el seu coneixement”.

Viure amb normalitat la malaltia a través del joc

L’aposta pel lleure a l’hora de fer educació sanitària permet aprendre allò necessari sobre la malaltia i també gaudir de tot el que defineix qualsevol colònia d’estiu: el treball en equip, l’autonomia personal, la creació de vincles entre els infants participants, el contacte amb la natura o l’adquisició d’hàbits saludables.

Des de la seva primera edició, l’objectiu de les colònies ha estat demostrar que cap d’aquestes malalties no ha d’impedir fer una vida normal: “fer educació sanitària d’un pacient jove separats per una taula i una bata blanca no és la millor tàctica. Però si l’aprenentatge es planteja en forma de joc, s’aconsegueix una millor predisposició entre els infants i els resultats obtinguts són millors”, diu el Dr. Lucas.

Banner colònies asma

L’equip de monitors i monitores l’integren tant professionals sanitaris del Servei d’Al·lèrgia –metge i infermera- com monitors especialitzats que van participar de petits en alguna o algunes de les edicions de les colònies. La formació i la trajectòria vital de l’equip pedagògic permet garantir un programa d’educació sanitària a través del joc, impulsat des de l’experiència com a pacients i la formació en salut i  educació en el lleure.

Aquesta iniciativa d’educació en el lleure ha estat guardonada amb el premi Jaume Suñol Blanchart de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears “per anar dirigit a una població especialment en situació de vulnerabilitat que es pot beneficiar d’una informació científicament contrastada sobre la seva malaltia”.  

Vols conèixer les xarxes socials de les Colònies?

► Twitter 
► Instagram 
► Facebook 
► Youtube

T´ha semblat útil aquesta publicació?

Fes clic i puntua-la entre 1 i 5

Nota mitjana 0 / 5. Nombre de vots: 0

Cap vot fins ara, sigues el primer/a!

Si heu trobat útil aquesta publicació ...

Comparteix a les xarxes socials

Lamentem que aquesta publicació no us sigui útil!

Millorem aquesta publicació!

Explica'ns com podem millorar aquesta publicació?

Posted in Al·lèrgia, Pere Claver Grup
Skip to content