Si no veus correctament aquest email si us plau fes clic aquí

Convocatòria de premsa

08/11/2018

La Model de Barcelona i la Nau Gaudí de Mataró exposen obres d'interns psiquiàtrics i artistes amb malaltia mental per explorar i redefinir el concepte art brut



    Exposició «L’art irreductible: Miratges de l’Art Brut»

    Dia i hora: Dimarts 13 de novembre de 2018 a les 11h
    Lloc: La Model (Entença 155, 08029 Barcelona). Veure mapa


El proper dimarts, 13 de novembre, a les 11 hores, a l’edifici de La Model (Entença 155) el Primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, presentarà l’exposició "L’art irreductible: miratges de l’Art Brut". La mostra ha estat comissariada per Mery Cuesta –que també participarà a la presentació– i està organitzada per l’Ajuntament de Barcelona, amb la col·laboració de la Fundació Setba, la Col·lecció Bassat-Nau Gaudí, la Fundació Sant Pere Claver, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Mataró.

L'exposició "L’art irreductible: miratges de l’Art Brut" revisa el concepte art brut a partir de la seva recuperació històrica per tal de redefinir-lo, en el marc de la societat actual, i defensar la integració social de persones que conviuen amb la malaltia mental, lluitant contra l’estigma que pateixen.

Durant el recorregut s’explorarà la creació asilar, amb material gràfic i documentació històrica de dues institucions: la presó Model i el Frenopàtic de les Corts; les col·leccions mèdiques, amb obres de pacients dels Doctors Obiols i Sarró; i la malaltia mental avui, amb peces de la col·lecció Sant Pere Claver. L’exposició comptarà també amb la presentació de l’escultura participativa Milcaps, ideada pel creador Marcel·lí Antúnez i realitzada per un col·lectiu de persones que conviuen amb trastorns mentals de l’Hospital de Mataró, Alterarte, el Centre d’Higiene Mental de les Corts, estudiants de la Facultat de Belles Arts i de La Llotja de Barcelona i alumnes de batxillerat de diversos centres de Mataró.

Una setmana més tard, a partir del 22 de novembre, la mostra "L'art irreductible: miratges de l'Art Brut" aterrarà a la Nau Gaudí de Mataró per reflexionar sobre els miratges de l'art brut, amb obres de la Col·lecció Bassat en diàleg amb peces seleccionades per la comissària de l'exposició. Aquesta, per la varietat d’artistes i obres que componen el seu fons artístic permet resseguir diferents vessants de l’art recent entre ells, l’art brut, sense estar especialitzada en aquest moviment, el que permetrà il·lustrar a la Nau Gaudí plantejaments d’aquest fenomen amb 70 obres de la pròpia col.lecció.

Un trajecte que comença a la quarta galeria de l’antiga presó Model i acaba a la vella nau de blanqueig i km 0 de l’obra gaudiniana, convertida en espai museístic.

El mateix dimarts 13 de novembre a les 19h tindrà lloc la inauguració oficial de l'exposició, amb la presència de representants de totes les entitats i institucions implicades, entre els quals Laura Borràs, consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya i Lluís Bassat, president de la Fundació Bassat.  

Veure cartell exposició



Contacte:

Júlia Ribó - 670 098 544 - jribo@fhspereclaver.org
Marta Queipo - 647 242 028 - mqueipo@fhspereclaver.org



C. Vila i Vilà, 16. 08004 Barcelona  |   Tel. 93 442 39 03
comunicacio@fhspereclaver.org  |   www.santpereclaver.org

facebook Twitter LinkedIn Flickr Youtube