Menu Close

L’exposició ‘L’Art Irreductible’ s’inaugura a la Model per reivindicar la integració social d’artistes amb problemes de salut mental

13/11/2018. La Model de Barcelona acull des d’avui dimarts 13 de novembre la seva primera exposició artística: una col·lecció de peces d’art brut que s’apleguen en la mostra ‘L’Art Irreductible: Miratges de l’art brut’ i que compta amb la participació del Museu d’Art Brut de Sant Pere Claver – Fundació Serveis Socials. El seu director, Joaquim Corral, ha destacat el potencial terapèutic i integrador d’aquest tipus d’expressió artística: “l’art brut fa que les persones deixin de considerar-se malalts mentals per considerar-se artistes”.

“La funció integradora i terapèutica està ja implícita a l’art brut”, ha continuat Corral, que ha assegurat que aquest art “genera una modificació de l’autoconcepte i de l’autoestima de les persones que el produeixen”. El concepte d’art brut va sorgir el 1945 de la mà de l’artista francès Jean Dubuffet i defineix, en paraules de Joaquim Corral, aquell art “que fan les persones que inicialment, quan es va encunyar aquesta denominació, no tenien contacte amb la cultura perquè estaven ingressades en hospitals psiquiàtrics o presons”.

L’art brut canalitza aquesta necessitat expressiva, i aconsegueix també, segons explica Corral, que en traspassar-se a un material físic, “es tingui l’oportunitat de o bé parlar amb les emocions i les fantasies i quedar en pau, per dir-ho d’alguna manera, o bé de deixar-les allà, fora de la ment”.

Art Irreductible 2

La necessitat d’expressar-se i de vehicular les emocions és un dels motors de l’art brut i per tant, també de l’exposició, tal i com també ha apuntat la seva comissària, Mery Cuesta. “L’exposició parla de la necessitat de fer, d’aquella pulsió interior que sentim les persones d’expressar-nos artísticament, també en les situacions més complicades”, ha declarat Cuesta, que també ha posat en valor el potencial “alliberador” que té l’art brut per totes aquelles persones que o bé pateixen algun trastorn de salut mental o es troben en situació de vulnerabilitat o en risc d’exclusió. “Les obres d’art brut no són reductibles a cap etiqueta, sorgeixen de la necessitat de creació i expressió de cada artista”, ha destacat Cuesta posant de manifest la rellevància d’aquest moviment artístic que ha considerat un dels més importants del segle XX.

Una idea que també ha volgut reforçar Ricard Vinyes, comissionat de memòria històrica de l’Ajuntament de Barcelona, quan en la presentació inicial de l’exposició ha justificat l’elecció de l’antiga presó Model per acollir aquesta mostra d’obres d’art brut assegurant que es tracta d’un “espai idoni” ja que “l’atmosfera, les cel·les i els graffitis sorprenents que van ser pintats pels reclusos expliquen aquesta necessitat d’expressió que té la gent”.

Art Irreductible 3

L’exposició, que està organitzada per l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona amb la col·laboració de la Fundació Sant Pere Claver, de la Fundació Setba, del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, de l’Ajuntament de Mataró i de la Fundació Carmen i Lluís Bassat, es desenvolupa en dues seus: a partir del 13 de novembre i fins el 17 de febrer del 2019 a la Model de Barcelona, i a partir del 22 de novembre i fins el 20 de gener de 2019 a la Nau Gaudí de Mataró. A la Model hi ha un total de 16 cel·les en les quals es poden trobar les obres de 16 artistes diferents. Josep Duran, artista del mAB, és un d’ells: “pintar em dóna molta confiança en mi mateix i em permet superar barreres” comenta Duran referint-se a la seva relació amb la pintura i definint-la també com “un instrument per expressar-se i evolucionar com a persona”.

L’acte d’inauguració al públic, que s’ha celebrat a la tarda, ha comptat entre altres autoritats amb la presència de la consellera de Cultura de la Generalitat, Laura Borràs, la qual ha destacat davant dels assistents que l’exposició “L’Art Irreductible” constitueix un espai de reflexió i alhora esdevé una finestra oberta al món per aquests artistes amb risc d’exclusió social. “A La Model les obres d’art brut dialoguen amb altres formes d’expressió, les que van plasmar a les parets de les cel·les les persones que fa pocs mesos les habitaven privades de llibertat”, ha afirmat Borràs abans de tancar la seva intervenció recordant que “l’art és un espai de salvació per tothom que el practica, doncs permet canalitzar la necessitat d’expressió i de creació que tothom sentim”. 

Exposicio Art Brut

Museu d’Art Brut, 8 anys d’història i 500 obres recollides

Per la Fundació Sant Pere Claver l’art brut i la seva funció terapèutica i integradora no és desconeguda. A finals de l’any 2011 es va posar en marxa, a través de la Sant Pere Claver – Fundació Serveis Socials el Museu d’Art Brut (mAB) que té per objectiu aconseguir la inserció laboral de persones amb problemes de salut mental i les considerades com outsiders que han trobat en l’art la manera de canalitzar les seves angoixes i fantasies.

Actualment compta amb prop de 500 obres, cedides o donades per una quarantena d’artistes i es pot visitar per internet a través del web www.museuartbrut.com.

T´ha semblat útil aquesta publicació?

Feu clic a una estrella per puntuar-la.

Nota mitjana 0 / 5. Nombre de vots: 0

Cap vot fins ara! Sigues el primer a valorar aquesta publicació.

Si heu trobat útil aquesta publicació ...

Comparteix a les xarxes socials

Lamentem que aquesta publicació no us sigui útil!

Millorem aquesta publicació!

Explica'ns com podem millorar aquesta publicació?

Posted in Grup Sant Pere Claver, Salut Mental