Com a professional, destaco sentiments tals com frustració i desgast emocional així com la dificultat de treballar amb protocols i directrius que arriben des del Departament de Salut. El marge d’actuació sempre ha sigut molt fi, ja que havíem de seguir les directrius emeses i, alhora, les havíem de transmetre a residents i famílies, les quals es trobaven moltes vegades desorientades amb tants canvis seguits.
No hem d’oblidar que els protocols han anat variant i, en molts casos, l’objectiu principal ha estat sempre relacionat amb la prevenció, sense tenir en compte altres aspectes com la salut mental. Aquesta situació ha exigit a les professionals treballar amb una capacitat d’adaptació molt ràpida alhora que treballar amb la incertesa de forma constant.
M’agradaria destacar també el paper de les persones voluntàries, qui tot haver-se vist immerses davant d’aquesta situació, han seguit fent-nos costat. Han sigut essencials i s’han adaptat amb rapidesa per seguir oferint els acompanyaments que fins ara feien. S’han mostrat presents, volent reprendre quan abans els tallers i/o activitats que dinamitzaven juntament amb l’equip d’atenció directa.
Podem exemplificar l’impacte en les persones residents destacant que ha sigut notable la disminució i, fins i tot, extinció, de la seva participació social i comunitària, a més de l’aïllament continuat. Aquests fets han comportat la pèrdua de certes relacions interpersonals de forma temporal i/o definitiva, ja que han estat mesos sense veure als seus familiars i gent estimada. Per un altre costat, ha comportat l’extinció de tota participació comunitària com ara l’assistència a activitats i tallers a què estaven inscrits o el voluntariat que algunes persones estaven duent a terme tant dins com fora de la mateixa fundació. No ha sigut fins ara, en els mesos de tardor del 2021, que ens hem pogut plantejar recuperar-les de nou.