Menu Close

Inauguració de Matèria Primera, exposició d’art brut del mAB

Exposició Art Brut

28/09/18. El 27 de setembre va tenir lloc la inauguració de l’exposició Matèria Primera al Centre Cultural Bellvitge – Gornal de L’Hospitalet de Llobregat, una mostra que ens apropa obres del Museu d’Art Brut (mAB) de Sant Pere Claver – Fundació Serveis Socials  amb una temàtica comuna: la representació del rostre. “El rostre humà ha estat sempre l’essència del procés artístic, ja a l’època de les cavernes es representava la figura humana i des de les hores ha estat un element amb el qual han experimentat els artistes al llarg de la història. D’aquí el títol de Matèria Primera com a origen de la creació artística per designar aquesta mostra d’art brut”, ha explicat Jordi Garrido, comissari de l’exposició, crític i historiador de l’art.

Les obres que formen part d’aquesta iniciativa, englobada també dins el programa de Barcelona Gallery Weekend, són creacions de diferents artistes del mAB i permeten gaudir d’estils i tècniques artístiques diverses com la pintura a l’oli o amb filferro, entre altres. El mAB es va fundar a finals del 2011 per promoure la inserció social de persones en situació de vulnerabilitat i risc d’exclusió que han trobat en l’art una manera de canalitzar les seves angoixes i fantasies. A l’actualitat el seu fons artístic compta amb 46 artistes i unes 400 obres d’art brut, moviment impulsat pel pintor i escultor Jean Dubuffet l’any 1945 per designar “l’art que neix fora de les acadèmies i que és obra d’artistes no professionals que viuen el procés artístic tal com el senten, sense filtres i com a mitjà de comunicació i pensament” ha comentat Garrido.

Art Brut

L’art com a canal terapèutic

“A través de l’art els artistes del mAB milloren la seva autoestima i se senten reconeguts socialment. Aquestes circumstàncies els ajuda en el seu procés terapèutic i en la reconstrucció de la seva identitat”, ha explicat Joaquim Corral, Director del mAB, fent referència a la finalitat que va impulsar la creació del museu: promoure a través de l’art la integració social de persones en situació vulnerable i/o risc d’exclusió.

La inauguració de Matèria Primera va comptar també amb la presència de Núria Marín, Alcaldessa de L’Hospitalet de Llobregat, i Jaume Graells, Regidor delegat d’Educació i dels Districtes I i VI, entre altres personalitats. Marín va destacar la forta aposta que el consistori realitza per la cultura i per apropar-la als diferents barris de la ciutat. “A L’Hospitalet ens agrada acollir propostes culturals en positiu com és “Matèria Primera”, una mostra d’art en primera instància amb el qual ens sentim més identificats”, va concloure Marín.

galeria art brut

L’exposició es pot visitar a la Sala Subsòl del Centre Cultural Bellvitge – Gornal (Pl. De la Cultura 1, 08907, L’Hospitalet de Llobregat) fins el 31 d’octubre. Més informació. 

T´ha semblat útil aquesta publicació?

Feu clic a una estrella per puntuar-la.

Nota mitjana 5 / 5. Nombre de vots: 1

Cap vot fins ara! Sigues el primer a valorar aquesta publicació.

Si heu trobat útil aquesta publicació ...

Comparteix a les xarxes socials

Lamentem que aquesta publicació no us sigui útil!

Millorem aquesta publicació!

Explica'ns com podem millorar aquesta publicació?

Posted in Oci inclusiu, Salut Mental