Menu Close

Entrevistem a la vicepresidenta del Patronat

Montserrat-Jara

El 14 de maig de 2021, després de més d’un any de converses, els patronats de la Fundació Tallers i del Grup Sant Pere Claver van signar l’acord per esdevenir un únic grup i iniciar la nostra Confluència. Un projecte conjunt que ens permet sumar i generar junts suports i oportunitats per a les persones usuàries que acompanyem en tots els aspectes de la seva vida: drets, salut, habitatge, treball i vincles amb la comunitat.

Mesos després de l’inici de la Confluència, hem parlat amb el Dr. Pere Benito, president del Patronat, i avui amb la Montserrat Jara, vicepresidenta, per conèixer a través del seus testimonis en primera persona com afronten des del Patronat els nous reptes de la nostra institució en aquest nou projecte que ens uneix i ens apropa.

“Estic vinculada al model psicodinàmic, m’ha portat a formar-me i a realitzar anàlisi personal”

La vicepresidenta del Patronat és de Santa Coloma de Gramenet, té 45 anys i des de fa 15 viu a Barcelona. És mare de dos fills, el Gerard i l’Arnau de 9 i 2 anys, i de formació és Treballadora Social i Psicòloga per la Universitat Ramon Llull. La Montserrat Jara va complementar els seus estudis amb un màster a la Fundació Vidal i Barraquer: “estic vinculada al model psicodinàmic, m’ha portat a formar-me i a realitzar anàlisi personal” comenta. 

Des de sempre la seva trajectòria professional i com a voluntària s’associa al territori de Santa Coloma de Gramenet, i treballa des de fa 16 anys a l’Institut Català de la Salut, en l’Atenció Primària de Salut. En els darrers anys, la Montserrat ha participat en la implementació del projecte de Prescripció Social des de l’Estratègia Nacional de l’Atenció Primària i Salut Comunitària (ENAPISC), i actualment en el Projecte d’Atenció a Domicili i Equips de Suport en situació de malaltia avançada (PADES).

Com va començar la seva vinculació a la Fundació Tallers? 

Va sorgir a través de la Fundació Integramenet, de la qual sóc patrona des de fa més de 10 anys, i pel bon vincle i bona entesa entre les dues entitats. Em van proposar formar part del Patronat de Fundació Tallers l’any 2017, en un moment que hi havia una renovació de patrons i es buscava la representació de dones dins del patronat.

Montserrat-Jara

Què li va motivar a formar part del Patronat i quines són les seves responsabilitats al capdavant de la vicepresidència? 

Formar part del Patronat té un valor personal afegit en creixement personal. Formar-ne part és tot un privilegi, pel nivell de compromís, per l’expertesa dels patrons i patrones en cada una de les seves matèries i sobretot pel valor humà que tenen. Més enllà de les responsabilitats estatutàries que implica la vicepresidència del grup, estem molt centrades en treballar el procés de Confluència. Crec que és un gran projecte i requereix que des del Patronat donem impuls i seguiment. Com a grup humà que som, ara estem en un moment de coneixement mutu i d’integració de les dinàmiques dels dos Patronats. Aquests mesos hem treballat molt i hem buscat diferents espais en comú per tal d’anar establint vincles i coneixença entre nosaltres. Estic molt satisfeta del bon clima que s’està creant i de les ganes que té tothom d’aportar.

“Formar part del Patronat és un privilegi, pel nivell de compromís, per l’expertesa dels patrons i patrones en cada una de les seves matèries i sobretot pel valor humà que tenen”

Quins reptes i oportunitats tenim al capdavant com a nova organització arran de la Confluència i en aquest escenari de post pandèmia?

La Confluència ens donarà una capacitat més integral d’intervenció i això ens ha de permetre adaptar-nos millor a les noves necessitats derivades de la pandèmia. Penso que l’escenari post pandèmic encara no ha arribat. Encara estem donant resposta als problemes immediats generats per el Covid19. Però el que hem de tenir clar és que nosaltres hem de treballar per estar molt a prop de la persona i confluir ens ha de permetre arribar-hi de més maneres.

“Aquests mesos hem treballat molt i hem buscat diferents espais en comú per tal d’anar establint vincles i coneixença entre nosaltres”

Com creu que podem enfortir el nostre model d’atenció centrada en la persona, des d’un enfoc més comunitari?

És una de les línies clau del nou Pla Estratègic del Grup. L’adaptació de les entitats a les noves necessitats socials és la clau per continuar sumant i donant el servei d’excel·lència que es ve donant fins ara. El Patronat reforça el seu posicionament cap el model centrat en la persona fomentant la incorporació de nous patrons en representació de les famílies, persones usuàries i en primera persona.

Des del  model que cerca la millor atenció a les persones, des de l’acompanyament, el suport, la participació en la presa de decisions respecte la seva vida, des de les vessants de l’atenció psicològica, sanitària, social i laboral, s’ha d’incorporar la vessant comunitària, on es contempla la incorporació del voluntariat, com eix de connexió amb la xarxa comunitària, on ja no tan sols s’hi participa, sinó que es té el repte de contribuir i transformar-la. L’èxit seria mirar cap a una societat inclusiva real, de plena participació i de ple dret de les persones. Per això aplaudim des del Patronat l’arribada de la reforma legislativa de la llei 8/2021 sobre la capacitat jurídica i reconeixent de la plena autonomia de les persones amb disCapacitat.

Quin missatge li agradaria traslladar als i les professionals de la nostra institució?

Per sobre de tot, traslladar el reconeixement de tota la trajectòria i compromís deles i les professionals amb l’entitat i amb les persones ateses. Tant l’equip de Grup Sant Pere Claver com el de Fundació Tallers heu estat en primera línia durant aquests mesos de pandèmia i heu mostrat el compromís i la vocació per la feina i envers les persones que ateneu.

“Tots els equips heu estat en primera línia durant aquests mesos de pandèmia i heu mostrat el compromís i la vocació per la feina i envers les persones que atenem”

I a tot l’equip de persones voluntàries?

Traslladar el nostre agraïment infinit. La seva contribució desinteressada ens aporta molt. I més enllà del que ens ajuden, la incorporació de voluntariat a les institucions és una manera de deixar entrar la comunitat a casa nostra. Ens fa més transparents, en ajuda a ser coherents i ens acosta a la diversitat: voluntariat europeu, aprenentatge i servei, voluntariat local, en primera persona….

“La incorporació de voluntariat a les institucions és una manera de deixar entrar la comunitat a casa nostra. Ens fa més transparents, en ajuda a ser coherents i ens acosta a la diversitat”

T´ha semblat útil aquesta publicació?

Fes clic i puntua-la entre 1 i 5

Nota mitjana 4.3 / 5. Nombre de vots: 18

Cap vot fins ara, sigues el primer/a!

Si heu trobat útil aquesta publicació ...

Comparteix a les xarxes socials

Lamentem que aquesta publicació no us sigui útil!

Millorem aquesta publicació!

Explica'ns com podem millorar aquesta publicació?

Posted in Mirades · Entrevistes, Pere Claver Grup, Salut Mental

En construcció

En construcció


El Responsable del tractament és la Fundació Sanitària Sant Pere Claver, amb domicili al C.Vila i Vilà, 16 de Barcelona (08004), dpd@pereclaver.org. La finalitat del tractament és la gestió de la seva sol·licitud i l’enviament de comunicacions de Pere Claver Grup. Exercici de drets. Podeu exercir els drets d’accés, rectificació, supressió, oposició, portabilitat, limitació del tractament i a no estar sotmès a decisions individuals automatitzades dirigint-vos a l’adreça del responsable del tractament. Més informació

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

Skip to content