Menu Close

Sant Pere Claver participa en el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat (2014)

Coincidint amb el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat (3 desembre 2014), Sant Pere Claver participa en activitats entorn aquest dia amb l’objectiu de sensibilitzar l’opinió pública sobre temes relacionats amb la discapacitat i per promoure la presa de consciència pel que fa als beneficis que genera la integració de les persones amb discapacitat en tots els aspectes de la vida política, social, econòmica i cultural.

Un clar exemple fou els passats dies 28 i 29 de novembre on un grup d’usuaris de la Residència i Centre de Dia Tres Pins (per a discapacitats intel·lectuals amb trastorn de conducta), juntament amb usuaris d’altres entitats pertanyents al Consell Sectorial de Persones amb Discapacitat del Districte de Sants-Montjuïc, van participar del Gran Recapte d’Aliments organitzat pel Banc dels Aliments; una acció que s’emmarca dins l’esmentat Dia Internacional.

En sintonia amb el model d’atenció integral centrat a la persona que fomenta la Residència Tres Pins, tant el Consell Sectorial del Districte de Sants-Montjuïc (empès per l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat) com el Banc dels Aliments van generar sinèrgies per tal de poder dur a terme aquesta acció en la que els usuaris dels serveis poden seguir participant i formant part del que s’anomena Empowerment Comunitari.

Raúl Alcázar, director tècnic de la Residència i Centre de Dia Tres Pins de Sant Pere Claver, destaca que “els usuaris d’aquests serveis van veure que es tractava d’una nova oportunitat de participar a nivell comunitari, com en d’altres ocasions han fet, entenent que la seva condició de persones amb discapacitat no és incompatible amb exercir un rol actiu com a voluntaris i no únicament com a receptors d’aquest voluntariat, tal i com històricament ha vingut succeint”.

Salim, Elena, Jonathan, Esther, Jaume, Josep, Daniel i Cristina, acompanyats per professionals de la Residència Tres Pins,  són alguns dels usuaris que van estar com a voluntaris del Gran Recapte a dos supermercats del Passeig de la Zona Franca (Barcelona). “Ens ha agradat poder ajudar als pobres i que la gent ens doni les gràcies” afirmava un somrient Josep. “Els usuaris es plantegen ara més que mai ser solidaris, des d’una perspectiva ètica i no pas com a caritat, entenent que en moments de crisis com els que vivim hem de fugir del individualisme i ajudar-nos segons les nostres capacitats i oportunitats de poder-ho fer” senyala Alcázar. Veure fotos

Per últim, el director tècnic de Tres Pins argumenta que “aprofitem per fer difusió d’aquesta acció, així com per reivindicar aquest tipus de participació com un element indispensable en l’acció social en general i com un dret fonamental de totes les persones, dret a participar a la societat sigui quina sigui la seva condició”.

Activitats paral·leles entorn el Dia Internacional a Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona també ha programat, juntament amb diverses entitats i associacions, un munt d’actes per a commemorar aquest dia. Consulta la programació

El Manifest de DINCAT

enganxat-drets
L’organització Dincat, que agrupa a 300 entitats del sector i de la qual Sant Pere Claver en forma part, ha elaborat un manifest amb el nom  “Els nostres drets no cauran”. El manifest fa un repàs de les reivindicacions que es reclamen en els 6 àmbits en què continua treballant la campanya “Enganxa’t als drets. Defensar-los és reconèixer les nostres discapacitats” que són: accés als serveis, educació, treball, salut, igualtat d’oportunitats i vida pública. Llegir manifest
 


Que és la discapacitat intel.lectual?

L’octubre del 1992, l’Assemblea General de les Nacions Unides va proclamar el 3 de desembre Dia Mundial de les Persones amb Discapacitat. Per la seva banda, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) defineix la discapacitat dins l’àmbit de la salut com “tota restricció o absència de la capacitat per realitzar una activitat en la forma o dins del marge que es considera normal per a un ésser humà”. Aquesta limitació funcional es manifesta como una realitat en la vida diària i el problema interfereix tant en les activitats físiques com en les psicològiques. És per això que parlem de persones amb discapacitat i no de discapacitats.

El mateix Raúl Alcazar defineix la discapacitat intel·lectual “no com una malaltia i, per tant, tampoc un trastorn mental, sinó com la limitació que tenen algunes persones per realitzar algunes funcions a nivell cognitiu, interferint en el seu nivell d’autonomia. Sovint, aquestes limitacions apareixen i tenen el seu origen durant la infància”, explica el director (llegir entrevista sencera).

Les malalties reumàtiques són les principals causes de discapacitat

Es calcula que, aproximadament, un 10% de la població mundial té algun tipus de discapacitat, això significa que hi ha més de 500 milions de persones afectades. Les dades disponibles de l’OMS mostren que l’1,5% de la població pateix una discapacitat intel·lectual i el 12% una intel·ligència límit; a més, entre un 30-50% de les persones amb discapacitat intel·lectual tenen trastorns psiquiàtrics i/o de conducta afegit.

El 84% dels centres d’atenció social a les persones amb discapacitat depenen d’entitats no lucratives. A Catalunya, segons l’Enquesta de salut, un 17,9% de persones presenta com a causes cròniques i més freqüents de discapacitat: el mal d’esquena, l’artrosi, l’artritis o el reumatisme, i la mala circulació de la sang. Els efectes d’aquests trastorns es centren en el moviment, el caminar i les activitats domèstiques. La mateixa enquesta recull que les dones, els grups de més edat i les classes socials més desafavorides pateixen amb més freqüència la discapacitat. Al voltant del 10% dels majors de 65 anys i més considera que no rep el suport social desitjat.

Més informació
Sant Pere Claver- Fundació Serveis Socials

T´ha semblat útil aquesta publicació?

Fes clic i puntua-la entre 1 i 5

Nota mitjana 0 / 5. Nombre de vots: 0

Cap vot fins ara, sigues el primer/a!

Si heu trobat útil aquesta publicació ...

Comparteix a les xarxes socials

Lamentem que aquesta publicació no us sigui útil!

Millorem aquesta publicació!

Explica'ns com podem millorar aquesta publicació?

Posted in Salut Mental
Skip to content