Menu Close

Sant Pere Claver promou la salut mental dels joves amb un Concert Solidari a la Sala Barts

Concert solidari Consulta Jove

26/04/18. Sant Pere Claver commemora els seus 70 anys d’història amb el Concert Solidari #70anysjunts a favor de Consulta Jove, un servei pioner, especialitzat, gratuït, confidencial i sense cita prèvia d’atenció i prevenció en salut mental adreçat a joves adolescents entre 12 i 21 anys.

El concert, que tindrà lloc el 8 de maig a la Sala Barts de Barcelona, comptarà amb les actuacions de tres referents musicals del panorama català: La Soul Machine, Cesk Freixas i Damià Olivella. Els fons recaptats a través de la venda d’entrades (15€) es destinaran a ampliar el servei, concretament a:

  • Incrementar les intervencions terapèutiques
  • Organitzar acompanyaments terapèutics per fomentar la inclusió social
  • Crear nous grups d’adolescents i iniciar un grup de pares i familiars
  • Mantenir i ampliar el treball transversal realitzat amb els instituts d’Educació Secundària
  • Crear noves vies de coordinació amb serveis comunitaris
  • Oferir nous espais d’assessorament als professionals

Servei pioner de prevenció en salut mental per a adolescents i joves

Consulta Jove

Consulta Jove es crea l’any 2015 de la mà de tres professionals en salut mental de l’Hospital de Dia per a Adolescents de Sant Pere Claver – Fundació Sanitària, desprès de detectar com any rere any els joves i adolescents es desvinculaven dels serveis de la xarxa de salut mental.

L’objectiu del programa és oferir un servei especialitzat, gratuït, confidencial i sense cita prèvia d’atenció i prevenció en salut mental dirigit als joves entre els 12 i els 21 anys creant un espai informal de confiança que fomenta que l’adolescent o jove s’obri i expressi les seves emocions envers aquells sentiments o circumstàncies que el preocupen i són propis de l’edat. Consulta Jove evita les llistes d’espera, l’acompanyament dels familiars en els casos de menors i el format d’atenció amb el metge més tradicional, situacions que pel seu caire reglat i poc immediat podrien no ajustar-se adequadament a les necessitats dels adolescents i joves.

Des de Consulta Jove es facilita l’accés dels adolescents i joves en situació de vulnerabilitat i risc a una atenció en salut mental sense esperar a que presentin greus alteracions psíquiques o de convivència dins del nucli familiar, educatiu o social i oferint una intervenció específica i global a les seves necessitats mitjançant un equip interdisciplinar i des de les vessants educativa, social i de salut.  

Gairebé la meitat dels trastorns mentals debuten durant l’adolescència

L’adolescència és una etapa de la vida plena de dificultats i de potencialitats a causa dels canvis en totes les àrees personals que s’experimenten. Sovint, els adolescents viuen aquest moment de vulnerabilitat emocional sols, sense suport suficient i quan necessiten atenció en salut mental no arriben o arriben tard i poc al sistema sanitari.

Diversos estudis constaten l’augment dels problemes de salut mental dels adolescents i joves i manifesten la necessitat d’una proposta d’atenció precoç per evitar problemes psicosocials futurs més complexos i per minimitzar o aturar l’evolució cap a trastorns psicopatològics greus:

  • Entre el 15 i el 20% dels adolescents a Europa pateixen com a mínim un problema psicològic o del comportament, existint un risc real de desencadenar una malaltia crònica durant l’edat adulta (OMS, 2005).
  • Gairebé la meitat dels trastorns mentals en l’edat adulta debuten durant l’adolescència (Kessler et al., 2007a; Patel, Flisher, Hetrick, & McGorry, 2007), és per això clau fomentar el diàleg i la prevenció amb els adolescents.
  • L’informe de l’Agència de Salut Pública de Barcelona 2016 (ASPB) sobre la salut mental a la ciutat assenyala que la prevalença de mala salut mental entre les noies de 15 anys va passar del 5,3% el 2012 al 12,3% el 2016. L’estudi també constata que el nombre de menors atesos en centres de salut mental infantil i juvenil (CSMIJ) ha augmentat més d’un 112% en els últims 14 anys. D’aquest total el percentatge de diagnosticats amb trastorns mentals greus -com psicosi, trastorn bipolar, trastorns de l’espectre autista o esquizofrènia- s’ha doblat passant d’un 4,2% el 2005 a un 9,5% el 2014.

Impacte dels factors socials en l’atenció a la salut mental dels adolescents

Informe salut mental

Segons l’informe “Impacte dels factors socials en l’atenció a la Salut Mental”, elaborat per la Fundació Pere Tarrés i Sant Pere Claver – Fundació Sanitària en els CSMA i CSMIJ del districte de Sants-Montjuïc, el 46,3% de la població adolescent viu una situació de salut molt o bastant complexa:

  • 1 de cada 4 adolescents de 13 a 18 anys ha començat els problemes de salut mental en l’adolescència. En un 1 de cada 3 casos (33%) l’inici correspon a un TMG (Trastorn Mental Greu).
  • El 23% dels adolescents de la mostra analitzada té problemes d’addiccions.
  • El 63% conviu amb altres familiars que són pacients de serveis de salut mental.
  • El 60% dels adolescents ha viscut alguna situació vital crítica (processos migratoris, maltractament o assetjament, haver viscut ingressos psiquiàtrics o experimentat morts significatives…).
  • El 53,7% dels adolescents té un risc social alt o moderat derivat principalment de les dificultats relacionals personals (53,7%) i en l’àmbit educatiu i formatiu (48,8%). En segon terme serien adolescents amb risc econòmic (31,7%), relacional-familiar (33,3%) així com amb dificultats socials provinents del món laboral (27,3%) o social i comunitari (27,5%).

 

T´ha semblat útil aquesta publicació?

Fes clic i puntua-la entre 1 i 5

Nota mitjana 0 / 5. Nombre de vots: 0

Cap vot fins ara, sigues el primer/a!

Si heu trobat útil aquesta publicació ...

Comparteix a les xarxes socials

Lamentem que aquesta publicació no us sigui útil!

Millorem aquesta publicació!

Explica'ns com podem millorar aquesta publicació?

Posted in Oci inclusiu, Salut Mental
Skip to content