Mirades

Entrevista a Carles Descalzi: "M'interessen les organitzacions on el principal factor d'èxit són les persones"

Carles Descalzi economista i gerent de Sant Pere Claver – Fundació Sanitària des del 2002 repassa la seva trajectòria professional al capdavant d'organitzacions no lucratives i de servei públic.

Es defineix com una persona vital i optimista, compromesa amb els projectes en que participa, i com un corredor de fons, constant i perseverant.

Sentits - Quina ha estat la seva trajectòria professional abans d'arribar a Sant Pere Claver?

Carles Descalzi

C. Descalzi - Una etapa professional realment significativa per mi varen ser els tres anys que vaig ser cooperant al conflicte dels Balcans. Era responsable a terreny d'una ONG holandesa que es dedicava a la reconstrucció, no només física, sinó social de Croàcia i Bòsnia i Hercegovina. Aleshores amb només 24 anys, va ser per mi un repte molt gran i sobretot apassionant, però també a l'hora desgastant perquè veia i sentia les conseqüències palpables de la guerra dia a dia. Vaig aprendre molt, en tots els sentits i diria que ha estat una etapa que m'ha marcat molt. Al tornar vaig treballar 6 anys com a gerent a UNESOCAT, una oportunitat interessant per conèixer com des dels organismes internacionals es treballa per un món més just i més sotenible. D'alguna manera era treballar per la mateixa causa dels Balcans però des d'un major distanciament on les coses es veuen diferent.

S. - Què ha après de totes aquestes vivències?

C.D. - Crec que l'ajuda internacional, la cooperació i el voluntariat enriqueixen molt a les persones, jo ho recomanaria a tothom amb la voluntat d'aprendre i viure noves experiències. La cooperació et permet conèixer ben d'aprop realitats punyents on has d'aportar el màxim d'un mateix. Aquesta visió és la que intento mantenir a la meva actual feina a SPC-FS, treballant intensament dia dia en equip i amb molta il·lusió i esforç.

S. - Què significa per vostè ser el gerent de Sant Pere Claver- Fundació Sanitària?

C.D. - És una gran responsabilitat per mi doncs és una institució amb una llarga trajectòria històrica i amb un fort creixement present. Entre tots hem fet molta feina en aquests 62 anys d'història, i tenim també molts reptes de futur. Per mi ha estat la porta d'entrada al món sanitari, que era desconegut per mi. En aquest sentit admiro la feina que fan diàriament els professionals de la salut i dels serveis socials. És indubtablement un gran aprenentatge per mi.

S. - Com defineix la seva gestió, el seu dia a dia com a gerent?

C.D. - Em considero una persona inquieta i m'agrada seguir d'aprop tots els temes que afecten a la institució i per això intento també ser el màxim d'accesible i proper pels professionals. Això em comporta moltes reunions escoltant i mirant de trobar solucions als problemes que van sorgint. M'agrada prendre'm la meva responsabilitat amb molta humilitat: tots estem a la mateixa nau i cal que des de la direcció i les àrees assistencials tinguem aquesta vocació de servei i de facilitar de la millor manera possible la tasca a la resta de professionals i no perdre mai la raó de ser per la que treballem.

S. - Quins canvis ha experimentat la institució en els darrers anys?

C.D. - Sant Pere Claver està vivint un creixement inqüestionable a tots els nivells: més persones, més equipaments, més programes, més volum econòmic, però el més important és que hem aconseguit donar major i millor servei als nostres usuaris. Tot aquest creixement implica –i no sempre ha estat fàcil- reorganitzar la institució perquè sigui sempre dinàmica i amb capacitat per donar resposta, acostar i apostar per la informatització i les noves tecnologies, millorar els canals d'informació, una bona gestió, etc.

Carles Descalzi

S. - Quins aspectes considera que SPC-FS ha de seguir millorant?

C.D. - Crec que hem de treballar en aspectes d'empatía, de treball en equip, de crear espais per potenciar i millorar el coneixement entre tots, consolidar relacions de confiança a tots els nivells. És en aquest sentit que fa poc que hem iniciat les Jornades de Participació i Informació (JIP) per reflexionar plegats sobre reptes presents i de futur del conjunt de la institució amb l'objectiu de fer una institució més participativa, i on tots estiguem més informats i implicats en aquests temes. També hem de millorar la nostra projecció externa, crear coneixement, fer recerca i investigació a partir del bagatge i l'expertesa dels grans professionals assistencials d'aquesta casa: actualment és una mancança, però podem afrontar-ho perquè sigui una oportunitat de futur.

S. - Què té SPC-FS perquè hi hagi tant poca rotació de professionals?

C.D. - Crec que segurament les prestacions que ofereix i perquè no, l'estabilitat. Les persones poden treballar amb tranquil·litat i compartir els valors i l'ideari de la Fundació. A més crec que las condicions laborals i motivacionals els fan sentir còmodes per a quedar-se i això repercuteix en el servei que oferim a la gent. No obstant, tenim un altre repte i és d'estar oberts al canvi sense sentir-nos amenaçats: hem de treballar per a que aquesta estabilitat no sigui un fre per créixer, ser flexibles i adaptar-nos als canvis. El creixement positiu que estem vivint ha introduït un nou perfil de professionals més joves que aporten nou dinamisme, força i inquietuds. Entre tots els que formem la institució hem d'anar creant una nova cultura corporativa de Sant Pere Claver. Hi estem treballant.

Edifici Sant Pere Claver - Fundació Sanitària. Autors: Xavier Valls Calvet i Marc Padrós Estivill, Novembre 2009.

S. - Com s'imagina SPC-FS en un futur? Quins reptes li esperen?

C.D. - Actualment és una fundació dinàmica, flexible, compromesa i sobretot molt arrelada i propera al districte de Sants- Montjuïc, avalada per la seva trajectòria en aquests 62 anys millorant la salut pública a Catalunya. En un futur apostarem, principalment, per seguir desenvolupant aquest nou pilar de l'Estat del Benestar com és la llei de dependència i, en general, l'enfortiment dels serveis socials públics. Crec que la Fundació té potencial, a partir de la seva idiosincràsia i de la seva concepció biopsicosocial del pacient, per ser capaç de seguir desplegant nous recursos en l'àmbit dels serveis socials, i per això la clau de l'èxit són les persones.


Anar a la web de Sant Pere Claver - Fundació Sanitària

© Sant Pere Claver - Fundació Sanitària - c/ Vila i Vilà núm.16 - 08004 Barcelona - Tel: 93 442 39 03
comunicacio@fhspereclaver.org - www.spcsalut.org