Mirades

Dr. Pere Benito: "La medicina avança cap a un terreny més instrumental i menys humà"

Pere Benito és l'actual president del patronat de Sant Pere Claver, activitat que combina amb la seva feina com a Cap de Reumatologia de l’Hospital del Mar de Barcelona. Els seus vincles amb la Fundació es remunten a 1976, quan col·laborava

com voluntari amb el doctor Ezequiel Batalla, a qui va reemplaçar quan es va haver jubilat. "L’estil i la ideologia de Sant Pere Claver em van captivar, com a metge era exactament el que buscava", va comentar durant l’entrevista a "Sentits".

P. Per què va decidir estudiar i convertir-se en metge?

R. Quan era jove la medicina m’agradava pel contacte amb la gent, especialment amb la gent malalta. Al principi volia ser psiquiatra, però després vaig decidir-me per la cirurgia ortopèdica. En breu, però, vaig adonar-me’n que la relació amb els pacients era més freda i instrumental i no tant directament amb la persona, que era, en realitat el que m’interessava. Per això, finalment, em vaig decidir per la reumatologia, que permetia mantenir el contacte amb les persones i a la vegada fer la meva feina com a metge.

P. Quin va ser el seu primer contacte amb Sant Pere Claver – Fundació Sanitària?

R. A l’Hospital del Mar vaig conèixer al doctor Ezequiel Batalla, que col·laborava a l’Hospital Sant Pere Claver de forma voluntària i jo col·laborava amb ell. El fet que entre aquelles parets es considerés al pacient com una persona i no com un malalt, em va captivar. Amb els anys, quan el doctor Batalla es va jubilar jo vaig ocupar el seu lloc com a reumatòleg. Mai vaig deixar l’Hospital del Mar, que és molt important per la meva trajectòria professional, però des de fa 15 anys formo part del patronat de la Fundació col·laborant en diverses tasques.

P. Quins canvis importants ha experimentat la medicina que vostè coneix?

R. Hi ha hagut una evolució tan ràpida que de vegades penso de broma que jo vaig començar fent reumatologia al segle XIX i ara estic fent reumatologia del segle XXI i, el XX ha estat un impasse. Ara veig que la qualitat de vida d’un pacient reumàtic és molt millor que fa vint anys. La ciència, les noves tecnologies com internet han donat un gir molt important a la medicina, com a moltes altres professions.

P. Per vostè, de quina manera les noves tecnologies han influït al ritme o la forma de vida actual?

R. La societat actual és cada vegada més ambiciosa i reclama més quantitat que qualitat de vida, és a dir, ens preocupa més per tenir allò material que trobar la felicitat essent millors persones. Cada vegada som tots més intolerants. Com a metge, percebo que estem perdent el contacte o la relació amb els malalts, la part més artística de la medicina ja que en aquest moment s’ha tornat una relació més tecnològica, centrada en el diagnòstic i el tractament, oblidant-nos sovint d’aquella part més humana.

P. Què li ha suposat la seva trajectòria professional com a metge?

R. El millor ha estat la satisfacció que dóna la relació amb una persona que està patint, però que està agraït pel teu intent d’ajudar-lo i d’estar a prop quan més ho necessita; que continua venint a veure’t perquè ets un punt d’esperança, confiança, un punt de suport.

P. Com gestiona la frustració en els casos en els que la medicina no troba la cura per a un pacient?

R. Tinc la sort de fer una especialitat amb la qual la mort no és un final, però quan veig que un malalt no acaba de millorar jo diria que el que sento no és tant un sentiment de frustració com de insatisfacció, llavors el que intento és seguir apostant per estudiar més, més formació, informació, coneixement. Però sempre has de saber fins a on pots arribar i quines són les teves limitacions.

P. Com combina la seva feina com a reumatolog a l’Hospital del Mar amb el seu rol com president del patronat de Sant Pere Claver?

R. El patronat el que fa és tan sols definir línies mestres en funció del ideari de la institució i és el Comitè Directiu de la Fundació qui les va implementant. Personalment, la meva dedicació és suficient amb una dedicació ben petita (un dia a la setmana o cada quinze dies), a partir d’un contacte continuat amb el gerent, el Sr. Carles Descalzi per poder fer la tasca que em correspon com a president del Patronat.

P. Quin és el seu contacte amb la resta de professionals de la casa?

R. Bona pregunta. Aquesta tasca la tinc pendent, és un dels aspectes a millorar. A mesura que l’organització va creixent, vas perdent el contacte amb les persones. La meva relació amb el Comitè Directiu i els caps de departament és més estreta que amb la resta de professionals, així que desconec el que pensen. Tot i així, m’agradaria establir algun mitjà de comunicació amb ells, potser un blog, amb el que la gent em pogués transmetre el que sent i el que pensa dins de l’àmbit professional.

P. Com valora l’evolució històrica de la Fundació?

R. És un miracle de veritat. Ara no som només hospital, sinó una fundació sanitària que fa medicina, amb un servei de psiquiatria molt reconegut; que porta a terme aliances estratègiques amb altres institucions, com ara l’Hospital Sant Joan de Déu, per oferir serveis i tractaments d’al·lèrgia. A més, tenim una fundació tutelar i treballem amb el barri. Tota l’activitat que oferim és molt diversa i complexa. La clau és saber adaptar-se als nous temps, a les noves demandes socials per oferir la millor resposta socio- sanitària possible.

P. Quin futur creu que li espera a la Fundació?

R. Crec que continuarem essent una institució pionera i amb una llarga trajectòria i reconeixement. Oferint i prestant nous serveis socio- sanitàris amb qualitat i professionalitat, als que potser el Catsalut no pot atendre o de moment, no ofereix.

P. Ja per anar acabant, què representa per vostè ser el president de Sant Pere Claver - Fundació Sanitària?

R. Per mi és un honor immerescut. Suposo que hi ha algú que té més capacitats que jo, però el que intento és oferir i donar el millor de mi amb les meves limitacions. El més gratificant ha estat veure com aquest petit hospital dels anys 40’, ha anat creixent, com amb el temps ha anat augmentant la seva cartera de serveis, com integrava professionals i adreçava els seus esforços cap a aspectes nous i molt més socials. Estic molt orgullós i molt content de la tasca que estan fent tot l’equip de professionals que formen part d’aquesta institució. Molt!

Anar a la web de Sant Pere Claver - Fundació Sanitària

© Sant Pere Claver - Fundació Sanitària - c/ Vila i Vilà núm.16 - 08004 Barcelona - Tel: 93 442 39 03
comunicacio@fhspereclaver.org - www.spcsalut.org