Menu Close

L’Institut Docent participa en l’avaluació de la relació entre l’autoestima i la paranoia a l’inici dels trastorns psicòtics

recerca

Recentment l’equip de la Professora Neus Vidal Barrantes, assessora en recerca del Departament de Salut Mental de Sant Pere Claver – Fundació Serveis Sanitàri, ha publicat en la prestigiosa revista British Journal of Clinical Psychology l’article “Deconstructing the relationship between self-steem and paranoia in early psychosys: an experience sampling study”*.

Aquest estudi te la finalitat d´avaluar la relació entre l´autoestima i la paranoia, un dels símptomes més comuns a l´inici dels trastorns psicòtics, avaluades a la vida diària emprant la metodologia ESM (Experience Sampling Metodology) també coneguda en el nostre medi com a Metodologia de Mostreig d´Experiències o Avaluació Ecològica Momentània.

L’estudi es va fer seguint un disseny transversal multinivell amb una mostra de 113 pacients amb estats mentals d´alt risc (EMAR’s) o bé amb primers episodis psicòtics (PEP’s), procedents dels Centres de Salut Mental d´Adults de la nostra institució.

El resultat del treball és que hi ha una clara relació entre tenir una baixa autoestima explícita i l´aparició de símptomes de paranoia en la vida diària en els dos grups de pacients. Però l´estudi també ha trobat altres resultats destacables, com és que els factors protectors, com pot ser la percepció de sentir-se cuida’t pels altres, és capaç de disminuir símptomes positius i la paranoia, tant en els pacients EMAR’s com PEP’s. És a dir, que ambdós grups responen de forma molt positiva als petits inputs interpersonals validants a la vida quotidiana. De fet, s´ha fet una trobada especialment interessant des del punt de vista clínic, i és que aquesta relació es pot predir temporalmen és a dir, que les percepcions socials positives, quan es donen, poden disminuir la posterior aparició dels símptomes psicòticst, .

Actualment el grup de la Professora Vidal-Barrantes i el Departament de Salut Mental de Sant Pere Claver – Fundació Sanitària estan presentant un projecte a la convocatòria del Plan Estatal de I+D+i 2020 sobre la sensibilitat a l´ambient dels gens que més relació tenen amb els trastorns mentals per avaluar l´impacte que poden tenir els factors ambientals (tant positius com negatius) en l´aparició i el desenvolupament d´aquests trastorns.

*Monsonet M., Kwapil T.R., Barrantes-Vidal, N. Deconstructing the relationship between self-steem and paranoia in early psychosys: an experience sampling study. Br J Clin Psychol 2020 Nov 59(4): 503-523.

T´ha semblat útil aquesta publicació?

Fes clic i puntua-la entre 1 i 5

Nota mitjana 4.7 / 5. Nombre de vots: 3

Cap vot fins ara, sigues el primer/a!

Si heu trobat útil aquesta publicació ...

Comparteix a les xarxes socials

Lamentem que aquesta publicació no us sigui útil!

Millorem aquesta publicació!

Explica'ns com podem millorar aquesta publicació?

Posted in Institut Docent i Recerca, Salut Mental

En construcció

En construcció


El Responsable del tractament és la Fundació Sanitària Sant Pere Claver, amb domicili al C.Vila i Vilà, 16 de Barcelona (08004), dpd@pereclaver.org. La finalitat del tractament és la gestió de la seva sol·licitud i l’enviament de comunicacions de Pere Claver Grup. Exercici de drets. Podeu exercir els drets d’accés, rectificació, supressió, oposició, portabilitat, limitació del tractament i a no estar sotmès a decisions individuals automatitzades dirigint-vos a l’adreça del responsable del tractament. Més informació

En construcció

Skip to content