Menu Close

16 anys premiant l’Art Brut per lluitar contra l’estigma 

Via BTVNOTICIES-cat- Més de 600 persones amb problemes de salut mental han participat en el Premi d’Art Brut, que s’ha atorgat divendres 30 de maig a la casa del Mar (Imatges de l’acte). El dissenyador America Sánchez formava part del jurat i ha editat el llibre on hi surten tots els dibuixos dels participants. També s’ha organitzat una exposició al centre cultural Albareda que recopila les millors obres d’aquests últims 16 anys.

16 anys fent pedagogia des de Barcelona
“Premi a la Creativitat artística Agustí de Semir i Conxa Millán”: aquest era el nom original del premi, que els organitzadors han canviat aquest any, per donar més visibilitat a la iniciativa i també per fer més pedagogia. Enguany s’hi han sumat més participants que mai: 659 persones de tota Catalunya han participat en aquest concurs, que tenia per tema “paisatge animal” i per consigna de “dibuixar amb un bolígraf blau”. Tots aquests dibuixos estan recopilats (com cada any) en un llibre de color groc, la portada del qual la va dissenyar un membre del jurat, America Sanchez, que s’ha implicat molt en el projecte. “Els malalts són les persones que més necessiten l’art i el dibuix com a mitjà d’expressió” ha explicat. “Per ells el major premi és el fet de tenir la seva obra publicada, és una compensació perquè ha estat molt difícil triar només tres de les 659 obres!” ha afegit. Molts dels concursants eren presents per la inauguració de la mostra i el lliurament dels premis.

“Ara la gent no em veu com un malalt mental”
Carmen, que va patir un fort atac d’ansietat fa només tres anys, ara està medicada i segueix classes de dibuix dins un centre de l’Eixample. “Per mi, dibuixar és una necessitat, no veig passar les hores”. Des de quan es va jubilar, Pere s’ha dedicat a l’escultura, i ara té fins i tot un taller a Martorell. “Faig escultures una mica buides, a vegades sense matèria. L’art ha estat un complement perfecte a la medicació” diu, “ara la gent no em veu com un malalt mental, però com un escultor.”

Per apropar la gent a l’Art Brut fet a Catalunya, la Fundació Pere Claver acaba d’inaugurar una pàgina web, el MAB (Museu d’Art brut) amb la intenció de facilitar els intercanvis i el desenvolupament dels artistes. De seguida, el MAB s’ha adherit a l’European Outsider Art Associaction. Tot plegat recorda la frase definitiva de l’artista Louise Bourgeois: “l’art és una garantia de salut mental”.

Enllaços d’interès:
Barcelona TV: 16 anys premiant l’Art Brut per lluitar contra l’estigma – BTVNOTÍCIES.cat.
Museu d’Art Brut: www.museuartbrut.com

Nota de premsa: 600 artistes amb problemes de  salut mental participen en el Premi Agustí de Semir i Conxa de Millán 2014
Salut Mental Catalunya: 600 artistes amb problemes de salut mental participen en el Premi d’Art Brut: Agustí de Semir i Conxa Millán
La Vanguardia: Art Brut

T´ha semblat útil aquesta publicació?

Feu clic a una estrella per puntuar-la.

Nota mitjana 0 / 5. Nombre de vots: 0

Cap vot fins ara! Sigues el primer a valorar aquesta publicació.

Si heu trobat útil aquesta publicació ...

Comparteix a les xarxes socials

Lamentem que aquesta publicació no us sigui útil!

Millorem aquesta publicació!

Explica'ns com podem millorar aquesta publicació?

Posted in Oci inclusiu, Salut Mental