Menu Close

600 artistes amb problemes de salut mental participen en el Premi d’Art Brut: Agustí de Semir i Conxa Millán

600 persones usuàries dels serveis de salut mental han presentat obres a la 16a edició del concurs Premi d’Art Brut: Agustí de Semir i Conxa Millán. Divendres 30 de maig s’entreguen els guardons d’aquest certamen, coorganitzat per Sant Pere Claver – Fundació Serveis Socials, Federació Salut Mental Catalunya i la Fundació Salut Mental CPB.

Totes les peces seleccionades s’exposaran a la mostra 16 anys premiant l’art brut, que s’inaugura el mateix dia de l’entrega de premis al Centre Cultural Albareda (carrer Albareda, número 22 de Barcelona). El tema d’aquest any és Paisatge amb animal, dibuixat amb bolígraf de color blau.

Després de 16 anys, aquesta iniciativa s’ha consolidat com un punt de trobada del món de l’art i la salut mental a Catalunya. Fernando Amat, director de la botiga Vinçon i creador de la sala homònima d’exposicions d’art i disseny, i America Sánchez, dissenyador gràfic, fotògraf i dibuixant argentí que pren el nom artístic en homenatge a la seva mare, formen part del jurat.

L’Art Brut, museu virtual

Sant Pere Claver – Fundació Serveis Socials inaugura el Museu d’Art Brut (mAB), un espai virtual per facilitar espais d’intercanvi, difusió i desenvolupament artístic del potencial dels artistes amb problemes de salut mental. A més, el mAB s’ha adherit a l’European Outsider Art Association.

A la dècada dels 40, l’artista francès Jean Dubuffet va encunyar la paraula art brut per descriure l’art creat fora dels límits de la cultura oficial per conceptualitzar les manifestacions artístiques de pacients d’hospitals psiquiàtrics.

Segons els professionals de la Fundació Serveis Socials del Grup Sant Pere Claver, l’art és un mitjà d’expressió i elaboració de sofriment per aquests usuari, lluny de les teràpies convencionals, per canalitzar les seves angoixes i fantasies.

Aquest projecte d’integració cultural dels artistes amb risc d’exclusió social compta amb el suport de la Federació Salut Mental Catalunya i Susoespai. El fons del mAB és una col·lecció permanent d’obres obtingudes mitjançant la donació, la cessió, el préstec i la compra.

T´ha semblat útil aquesta publicació?

Feu clic a una estrella per puntuar-la.

Nota mitjana 0 / 5. Nombre de vots: 0

Cap vot fins ara! Sigues el primer a valorar aquesta publicació.

Si heu trobat útil aquesta publicació ...

Comparteix a les xarxes socials

Lamentem que aquesta publicació no us sigui útil!

Millorem aquesta publicació!

Explica'ns com podem millorar aquesta publicació?

Posted in Oci inclusiu, Salut Mental