Dia Mundial de conscienciació sobre l’Autisme 
Fundació SanitàriaFundació Serveis SocialsFundació TutelarGrup Sant Pere ClaverInstitut Docent i Recerca

sm3

L’Assamblea General de les Nacions Unides va assignar el 2 d’abril com el DIA MUNDIAL DE CONSCIENCIACIÓ SOBRE L’AUTISME.

Es calcula que l’autisme afecta 1 DE CADA 150 NENS i a MÉS HOMES que DONES (relació 4:1). Unes xifres que augmenten amb el pas del temps, tenint en compte que els anys 80 es calculava que el nivell d’incidència era d’1 per cada 10.000 menors. A Catalunya, 200.000 nens están diagnosticats d’aquest trastorn , sense cura en la majoria de casos, i que limita capacitats com el RECONEIXEMENT I COMUNICACIÓ SOCIAL.

Com pot ajudar l’artteràpia en els casos d’autisme?
Paula Muraday, psicopedagoga i artterapeuta, explica que ‘L’ARTTERÀPIA, reobre la possibilitat d’un diàleg, amb diferents canals de comunicació, entre la persona en trastorn i els altres. És una manera de desplegar pors, angoixes i neguits i conflictes que no tenien possibilitat de ser expressats. Permet obrir la mirada que tenen d’ells mateixos, impulssant certa capacitat d’interés i desig i afavorint la comunicación amb els altres’.

És més efectiva l’ARTTERÀPIA que altres teràpies?
Per l’arterapeuta Eduardo Sívori, ‘aquesta disciplina permet que les persones amb TEA es puguin comunicar d’una manera més senzilla, sense el pensament simbòlic del llenguatge. Durant la sessió, hem d’estar tant atents com Alícia al país de les meravelles devant el mirall, on qualsevol moviment físic o verbal es informació que la persona ens dóna’.

Per què hi ha famílies que trien l’ARTTERÀPIA?
La Clara Aulina és tan sincera com positiva, ‘quan parlem d’autisme no podem parlar de curació però sí de possibilitat de comunicació. Es crea un fil que duu a la persona des de les profunditats del seu aïllament a una certa estructura que li permet estar en relació amb la realitat, sense tant patiment

Qui és l’artterapeuta?
És un profesional que treballa en els camps de la salut, l’educació i el treball social i comunitàri que per poder exercir ha hagut de formar-se amb un màster universitari.
Des del 2004 la Universitat de Girona forma artterapeutes que treballen dins i fora de Catalunya. Professionals amb un currículum de 2.500 hores lectives i 300 hores de pràctiques a centres i entitats en els camps esmentats.

Font: Grefart, Associació Professional d’Artterapeutes
Sant Joan de Déu: L’artteràpia, una via creativa per resoldre dificultats emocionals


This entry was posted in Fundació Sanitària, Fundació Serveis Socials, Fundació Tutelar, Grup Sant Pere Claver, Institut Docent i Recerca and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>