Nota de premsa

#JornadaRefugiats

14/10/2016

Sant Pere Claver - Institut Docent organitza la
primera Jornada sobre l’Atenció a la Salut Mental dels Refugiats


Gemma Tarafa, comissionada de salut de l’Ajuntament de Barcelona i Alba Martínez, tresorera del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i tinenta d’Alcaldia de Sant Boi de Llobregat inauguren l’acte que tindrà lloc a l’Auditori de la UPF (Campus Ciutadella)

La trobada reunirà experts nacionals i internacionals per valorar els reptes i les dificultats que suposen l´atenció a la salut mental dels refugiats

El Servei d’Atenció Psicopatològica i Psicosocial a Immigrants i Refugiats (SAPPIR) és un servei pioner a Catalunya -de referència internacional- amb més de 20 anys d’experiència en la investigació i l’atenció a immigrants extracomunitarias

Oriol Amorós, secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania del Departament de Treball, Afers Socials i Família juntament amb l’Hble. Toni Comín, conseller del departament de Salut i Carles Descalzi, gerent del Grup Sant Pere Claver clausuraran l’acte

Barcelona, 14 d’octubre de 2016 – Sant Pere Claver - Institut Docent i Recerca organitza el proper dimarts 18 d’octubre la primera Jornada sobre l’atenció a la salut mental dels refugiats amb l’objectiu de crear un espai de reflexió i intercanvi centrat en els reptes i les dificultats que planteja l’atenció a la salut mental de la població refugiada, un col·lectiu molt sensible i exposat a patir trastorns mentals.

Gemma Tarafa, comissionada de salut de l’Ajuntament de Barcelona i Alba Martínez, tresorera del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i tinenta d’Alcaldia de Sant Boi de Llobregat inauguraran aquesta jornada científica amb el recolzament del Servei d’Atenció Psicopatològica i Psicosocial a Immigrants i Refugiats (SAPPIR) de Sant Pere Claver- Fundació Sanitària.

El SAPPIR és un programa pioner a Catalunya en la investigació i atenció als immigrants extracomunitaris orientat cap a un treball psicosocial, comunitari i psicoeducatiu, evitant la medicalització i psiquiatrització de l’estrès i el dol migratori.

La migració forçada és un factor de risc per la salut mental

La capacitat de migrar és una de les característiques que defineix la nostra espècie, es tracta d’un recurs adaptatiu molt important dels humans i altres éssers vius.

La migració no és de per sí una causa de trastorn mental perquè posseïm una gran capacitat d’adaptació. Esdevé un factor de risc per a la salut mental quan la persona que emigra presenta algun tipus de vulnerabilitat i el país d’acollida es converteix en un lloc hostil per les situacions estressants que s’hi viuen, essent el risc encara més gran quan la migració es fa de forma forçada, com succeeix en el cas dels refugiats.

Els episodis d’estrès límit, el dol migratori i els obstacles socials i culturals als quals s’enfronten els immigrants constitueixen un risc per a la seva salut mental. Joseba Achotegui, responsable del SAPPIR, ha desenvolupat el concepte de la síndrome d’Ulisses per referir-se al síndrome de l’immigrant amb estrès crònic i múltiple.

Aquest any la revista British Medical Journal ha publicat un estudi sobre la salut mental dels refugiats, en comparació amb els immigrants i els autòctons. Les conclusions mostren que les persones que demanen asil tenen més predisposició a desenvolupar un trastorn psicòtic greu, a més d’altres problemes de salut mental com la depressió i l’estrès post- traumàtic.

Vulnerabilitat i resiliència

La conferència inaugural comptarà amb la ponència de Boris Cyrulnik, director d’estudis de la facultat de ciències humanes de la Universitat de Sud-Toulon i responsable de l’equip d’investigacions d’etologia clínica de l’Hospital de Toulon. Entre les seves aportacions ha desenvolupat el concepte de resiliència, aquella capacitat que defineix els éssers humans per sobreviure a les adversitats, superar-les i, fins i tot, sortir-ne reforçats. Segons Cyrulnik, la resiliència depèn del desenvolupament afectiu de l’infant, essent fonamentals les relacions primerenques en la etapa de criança.

Competència cultural i pràctiques clíniques

La segona conferència inaugural anirà a càrrec de Rachid Bennegadi, director d’investigació del Centre Françoise Minkowska (Paris) i secretari general de l’Associació Mundial de psiquiatria social. Bennegadi forma part, també, de la Red Atenea, una xarxa de protecció i suport psicològic i psicosocial a immigrants que han viscut situacions extremes de vulnerabilitat.Comparteix:  
Contacte per a mitjans de comunicació:
Júlia Ribó
Tel 670 098 544
jribo@fhspereclaver.org

Convocatòria prèvia a l'acte:

Dia: 17 d’octubre
Hora: 16.30h -17.30h
Lloc: Hotel Suizo. Plaça de l'Àngel, 12. Ciutat Vella 08002 Barcelona Fonts disponibles: Lluís Mauri, psiquiatre i director de Sant Pere Claver - Institut Docent / Boris Cyrulnik, director d'estudis de la Facultat de Ciències Humanes de la Universitat de Sud-Toulon.

Dia de la Jornada:

Dia: 18 d’octubre
Hora: 8.30h - 19.30h
Lloc: Auditori UPF Campus de la Ciutadella
Streaming: www.spcdocent.org
Hashtag: #JornadaRefugiats
@Fundspereclaver

Materials i ponències accessibles al web d’Institut Docent la setmana posterior a la jornada


C. Vila i Vilà, 16. 08004 Barcelona  |  Tel. 93 442 39 03
comunicacio@fhspereclaver.org  |   www.santpereclaver.org

Amb el suport de:
Fundació Sanitària
facebook Twitter LinkedIn Flickr Youtube