Nota de premsa

04/10/2016

Sant Pere Claver celebra el Dia Mundial de la Salut Mental

El proper 7 d'octubre Cal Muns i Can Batlló acullen diverses activitats

La jornada Mentalitza't d'aquest any se centra en la salut mental de la família

1 de cada 4 persones té risc de desenvolupar un problema de salut mental al llarg de la seva vida

Barcelona, 4 d'octubre de 2016 – Sant Pere Claver - Fundació Sanitària organitza divendres 7 d'octubre la jornada Mentalitza't per commemorar el Dia Mundial de la Salut Mental. Cal Muns i Can Batlló acolliran les diverses activitats, que aquest any se centren en la salut mental de la família.

La família és una institució social única i peculiar amb vincles afectius molt forts entre els seus membres. La seva funció essencial és la cura i el desenvolupament dels fills que s'hi van incorporant. Malgrat les crítiques que ha rebut, la família resisteix al pas del temps.

Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), una de cada quatre persones té risc de patir un problema de salut mental al llarg de la seva vida. Els problemes de salut mental acostumen a manifestar-se abans dels 14 anys.

El programa que ha preparat Sant Pere Claver comença amb una sessió clínica per a professionals sobre la salut mental de la família. Els ponents són la Psicoanalista i Psiquiatra Clara Bardón del CSMA Dreta de l'Eixample-CPB i de BCN Salut Mental i Eulàlia Torras de Beà, Psicoanalista i Psiquiatra infantil i juvenil i Presidenta de la Fundació Eulàlia Torras de Beà. Isabel Laudo, Psicòloga de la UPPA de Sant Pere Claver – Fundació Sanitària, moderarà de 8.30h a 10 hores la taula rodona entre les dues especialistes a Cal Muns.

A les 17 hores, Can Batlló acollirà una nova edició del cicle de conferències Converses. Els ponents de la sessió sobre “La salut mental a la família” són els professionals de Sant Pere Claver– Fundació Sanitària: Jordi Codina, Psicòleg del Centre de Salut Mental d'Adults de Sants, Abdón Montserrat, Psiquiatre de la Unitat de Psicoteràpia Psicoanalítica Infants i Joves (UPPIJ) i Raúl Alcazar, Psicòleg i Director de serveis residencials de Sant Pere Claver.

Tot seguit, la festa continua a Can Batlló amb l'actuació de la banda de jazz Tropical Feeling Quartet (Jazz Band) i una mostra d'entitats de salut mental amb la col·laboració d'AFAMMSAM i BCN Salut Mental.

Podeu trobar tota la informació en el web: Dia Mundial de la Salut Mental.


La Salut Mental en xifres


Quan parlem de Salut mental, l'OMS es refereix a «l'estat de benestar físic, mental i social complet, no només a l'absència de malalties o afeccions».

· 1 de cada 4 persones pot patir un problema de salut mental al llarg de la seva vida. 

· 450 milions de persones pateixen problemes de salut mental al món

· Entre el 35 i el 45% de l'absentisme laboral en els països desenvolupats es deu a problemes de salut mental (OMS, OIT) les més cares són l'alzheimer i l'esquizofrènia cost/pacient.

· Per cada euro que s'inverteix en el tractament de drogadiccions, hi ha un estalvi de 7€ en despeses socials i de salut.

· L'impacte econòmic de la salut mental en els països desenvolupat oscil·la entre el 34% del PIB (inclouen despeses mèdiques, farmacèutiques, absentisme , discapacitat, nivell productivitat).

· Entre el 44% i el 70% de les persones que pateixen un problema de salut mental no reben tractament, en els països en vies de desenvolupament aquesta xifra s'eleva al 90%.

· 150 milions de persones pateixen depressió en un moment de la seva vida.

· 3 dels  10 factors de risc de malalties a nivell mundial són de naturalesa mental o conductual.

· L'OMS  estima que els trastorns mentals augmentaran de forma significativa en els propers 20 anys a causa de l'envelliment de la població i l'increment dels conflictes socials. El nombre d'individus vulnerable a patir una malaltia mental va en augment.Comparteix:  
Per a més informació podeu contactar amb:
Grup Sant Pere Claver
C. Vila i Vilà, 16. 08004 Barcelona
Tel 93 442 88 29 - 670 098 544
Fax 93 329 29 54
jribo@fhspereclaver.org
www.santpereclaver.org
@fundspereclaver

C. Vila i Vilà, 16. 08004 Barcelona  |   Tel. 93 442 39 03
comunicacio@fhspereclaver.org  |   www.santpereclaver.org

Fundació Sanitària Fundació Tutelar Fundació Social
facebook Twitter LinkedIn Flickr Youtube